Noutati

Ochii femeilor/Women’s Eyes - Expozitie de fotografie

Intr-un decor artistic remarcabil, Primaria Municipiului Targoviste si Teatrul Tony Bulandra va invita cu caldura la deschiderea expozitiei itinerante „Ochii femeilor/Women’s Eyes”. Evenimentul va avea loc sambata, 20 aprilie 2024, incepand cu ora 11:00, la Galeria de Arta Targoviste, situata in foaierul Cinema Independenta.
Aceasta expozitie itineranta de fotografii artistice este rezultatul eforturilor cluburilor Soroptimist International din Romania si ajunge acum si in Targoviste, dupa un periplu prin diverse orase ale tarii: Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Slatina si Timisoara.
Prin intermediul acestui proiect, soroptimistele doresc sa ofere o perspectiva unica asupra realitatii cotidiene, privita prin ochii femeilor. Lucrarile fotografice exploreaza o varietate de teme, de la peisaje naturale si urbane, la cele arhitecturale si abstracte.
Va indemnam sa va alaturati acestui eveniment captivant si sa va bucurati de frumusetea si profunzimea artei contemporane. Expozitia de fotografie va fi deschisa publicului in perioada 20 aprilie – 20 mai 2024, cu intrare libera, conform programului Galeriei de Arta Targoviste.

Maria Alexe, presedinte  USIR, a spus:

Aceasta  expozitie de fotografii si de postere isi doreste sa fie un eveniment prin care Uniunea Soroptimist International din Romania  sa comunice comunitatii ceva despre aceasta organizatie.
Dar cine este sau ce este Uniunea Soroptimist International Romania? Este o organizatie de tip ONG formata din cluburi, unite intr-o uniune nationala, uniunile la randul lor fiind unite in federatii. Uniunea Soroptimist International Romania (USIR) este formata din opt cluburi, Primul club din Romania este clubul Craiova cel care anul trecut a aniversat 30 de ani de la infiintare. Celelalte cluburi sunt in orine alfabetica: Brasov, Bucuresti, Cluj, Slatina, Timisoara, Targoviste si nou infiintatul club de la Suceava. USIR este membra a Federatiei europene. Scopul acestei organizatii este sa contribuie la emanciparea fetelor si femeilor prin educatie, sa militeze pentru egalitatea de gen si impotriva oricarei forme de violenta. Organizatia sustine actiunile de protectie a mediului si promovarea femeilor in societate.
Aceasta expozitie s-a nascut datorita unei idei a Cristinei Botez, membra SI Slatina, cunoscuta artista vizuala si curator al unor expozitii importante. Este in acelasi timp o consecinta fericita a pandemiei, fiindca atunci au aparut in cadrul Uniunii Soroptimist mai multe grupuri whatsapp pe care membrele au postat poze din viata lor sau a clubului. Constienta de puterea de comunicare a imaginii, Cristina Botez s-a gandit sa faca cunoscut spiritul soroptimist prin imaginile surprinse de membrele diverselor cluburi. Impactul expozitiei a fost crescut datorita faptului ca epozitia a devenit o expozitie calatoare.
Sunt aproape 60 de fotografii realizate de membrele tuturor cluburilor din Romania. La apelul Cristinei Botez cluburile au trimis imagini diverse. Selectia a respectat aceasta diversitate a lumii pe care o vedem prin ochii femeilor, peisaje pitoresti, amintiri din calatorii, animalute simpatice, o poza in care poate fi admirata o famile cu patru femei din generatii diferie. Sunt imagini a caror frumusete iti taie respiratia, fapte cotidiene, detalii semnificative ca acel ciob de sticla pe malul marii, expresie graitoare a poluarii apelor. Fiecare privitor se regaseste in aceste imagini. Curatorul expozitiei, Cristina Botez a reusit prin sistemul de panotare sa puna in valoare fiecare imagine.