Noutati

Expozitia de pictura „Interactiuni cromatice”

Primaria Municipiului Targoviste si Teatrul Tony Bulandra va invita la deschiderea oficiala a expozitiei de pictura „Interactiuni cromatice” a unui grup amplu de artisti din toate generatiile, membri ai Uniunii Artistilor Plastici din Romania.

Vernisajul va avea loc marti, 21 noiembrie 2023, incepand cu ora 17:00, la Galeria de Arta Targoviste (foaierul Cinema Independenta).

Pe simezele Foaierului Cinematografului vor fi prezentate lucrari specifice fiecarui artist participant, expozitia neavand o tematica prestabilita, cu exceptia indemnului de a deschide publicului o fereastra prin care sa poata privi spre laboratorul intim al creatorului. Acoperind domenii diversificate ale artei plastice contemporane, de la observatia directa si pana la constructiile abstracte si jocurile de limbaj, expozitia propune o radiografie la zi a artei noastre de astazi.

Initiatorul si liantul acestui eveniment este pictorul Sorin Ienulescu.

Iubitorii de arta sunt asteptati sa viziteze expozitia, gratuit, conform programului Galeriei de Arta Targoviste in perioada 21 noiembrie 2023 – 15 ianuarie 2024.

                                               


Daniel Ragusitu

Asistam la un joc secund in care sursa abstractionismului nu mai este negatia formei, ci sublimarea sa, transformarea ei in lumina.
Volatile, plasate la marginea lucrurilor intre corp si retina, lucrarile lui Daniel Ragusitu deseneaza contururile unei lumi in care toate amintirile incep sa fosneasca, siluete bizare aluneca prin nori de culoare, aerul se face cand rosu, cand verde, galben sau violet.

Critic de arta
Alexandra Craciun

Robert Vraciu

„Cronografiile” expuse la  Galeria „Simeza” se transforma intr-un periplu in memoria imediata, pastrand in gestul sau artistic registrul unui desenator exceptional, care isi disemineaza compozitiile in notele geometriei si structuralismului, in racursiuri si perspective, sustinute de discursul cromatic in gama violet - ocru, brun - albastru grizat, in simbolistica zarurilor aruncate si a jocului de sah, punctand astfel ideea hazardului.

Critic de arta
Ana Amelia Dinca

 

Florin Mocanu

Tablourile sale sunt explozii de culoare, au profunzimi care ne induc spatii solare si labirinturi pe care ochiul  le poate explora in functie de sensibilitatea si cultura privitorului.
Tema „Campuri tainuire”, fiind o continuare a preocuparilor artistului pentru Pictura abstracta, o directie ce pune accent pe emotiile interioare ale pictorului care se releva pe panza printr-un discurs cromatic de impact, prin distribuirea culorilor gestual, in aparenta, dar aplicate dupa reguli ale cromatologiei si norme de structura compozitionala.

Critic de arta
Ana Amelia Dinca

 

Marius Fratila

In aceste compozitii cu temetica generica „Conflict vegetal” am introdus ca piese de inventar elemente vegetale supradimensionate, care cresc salbatic, aflate in continua transformare, tensiune si conflict, pe care le-am dispus intentionat periferic, pentru a revela - evidentia - expresivitatea formei golului compozitional, pe care il declar Personaj Principal si principala mea provocare plastica.
Am imaginat un univers intim, conceput si tratat „ca peisaj al propriului interior” a carui concretete in simplitate imi ofera prilejul de a expune in solutii compozitionale simple, raporturi de culoare si forme ca subiecte in sine ale picturii (ale pictarii).

                                                                                                                        Marius Fratila

Pictura lui Marius Fratila poate fi produsa, cu revelarea picturii europene, 1900, ce nu abandona figurativul, in exercitiul abstractizarii, a etalarii de sine, a picturii („ca pictura”) si a investirii abstractismului in noul figuratism, platonic. Marius Fratila propune viitor. Eu accept propunerea lui.

                                                                                                                        Gheorghe Iova

 


Angelica Alexa

,, Corpul alegorizat, ritualizat, emblematizat este, in ordinea figurativ ului, precum prisma care releva, in ordinea luminii, toate culorile. Schimbarile thanatice din evolutia corporala nu pot scapa mitului, devin un traseu initiatic, o aventura controlata prin poveste, prin statii narative. "


Critic de arta
Aurelia Mocanu