Noutati

„Constructii bizantine”, expozitie de pictura la Cinema Independenta

Primaria Municipiului Targoviste si Teatrul Tony Bulandra va invita la vernisajul expozitiei „Constructii bizantine”, apartinand artistului Mircea Albu, in 22 septembrie 2023, incepand cu ora 17:00, la Galeria de Arta Targoviste (foaierul Cinema Independenta).

Publicul iubitor de arta este asteptat sa viziteze expozitia in perioada 22 septembrie – 15 noiembrie 2023, gratuit, conform programului Galeriei de Arta Targoviste.

Expozitia cuprinde o serie de picturi cu tematica religioasa in care pictorul isi propune sa aduca in fata privitorului fragmente de compozitii bizantine la marimi ce se regasesc in ansambluri murale bisericesti unde publicul nu are acces si unde pictorul muralist isi desfasoara trairile, starile de extaz sau agonie.

Ca o noutate, iubitorii de arta participanti la vernisaj vor fi incantati de prezenta lui Andrei Pitu, un tanar muzician, care va imbogati atmosfera cu recitalul sau de chitara clasica.


„Constructii bizantine” – artistul Mircea Albu

Albu Mircea, nascut in 1979 in judetul Neamt, absolvent al Liceului de Arta, Victor Brauner din Piatra Neamt si mai apoi a Universitatii de Arte George Enescu din Iasi, sectia de pictura monumentala clasa prof. univ. rector Dimitrie Gavrilian se inscrie in UAPR filiala Targu Mures unde isi desfasoara activitatea artistica, avand expozitii atat de grup cat si personale. Picteaza ansambluri murale religioase in judetele Mures, Neamt, Giurgiu, iconostase lucrari de arta murala laica.

„Sunt pictor de factura bizantina, sunt in cadrul Uniunii Artistilor Plastici de 12 ani, fiind pe sectia de pictura bizantina. Am considerat ca este foarte bine sa aduc privitorului, iubitorului de arta fragmente din picturile murale, la care el nu are acces – nu are acces pe schela, nu are acces sa se apropie de lucrarile mari, monumentale. Din cauza aceasta am ales sa fac fragmente de picturi bizantine de traditie ortodoxa. Cromatica este cea folosita la biserici. Pe partea de pictura de sevalet, am urmarit sa trag un semnal, prin care sa scot in evidenta faptul ca omul devine neom, fiind ancorat prea mult in realitate, in cifre. Astfel, omul, sufleteste, incepe sa fie slab si gol si negru si urat”, a declarat artistul Mircea Albu.

Expozitia gazduita in Galeria de arta din cadrul Cinematografului Independenta din Targoviste, cuprinde o serie de picturi cu tematica religioasa, in care pictorul isi propune sa aduca in fata privitorului fragmente de compozitii bizantine la marimi ce se regasesc in ansambluri murale bisericesti, unde publicul nu are acces si unde pictorul muralist isi desfasoara trairile, starile de extaz sau agonie.