Noutati

Crizantema de aur 2022 la Cinema Independenta

Va facem cunoscut ca, in perioada 20-22 octombrie 2022, se va desfasura in municipiul Targoviste, sub patronajul Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, cea de-a 55-a editie a Festivalului National de Interpretare si Creatie a Romantei „Crizantema de aur”, ceea ce face ca in perioada 17-23 octombrie 2022 sa nu fie programat niciun spectacol de cinema.

 

TEMA EDITIEI A 55-A: „ROMANTA – TEZAUR CULTURAL NATIONAL”

Precizam ca organizatorii sunt preocupati de inscrierea Romantei in Lista Reprezentativa UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii, procedura care se afla in atentia Ministerului Culturii.

Organizatorii editiei a 55-a: Primaria si Consiliul Local Municipal Targoviste, Consiliul Judetean Dambovita, Centrul Judetean de Cultura Dambovita, Teatrul „Tony Bulandra” din Targoviste, in colaborare cu Ministerul Culturii, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania si Uniunea Muzicienilor din Moldova.

Directia artistica a festivalului este asigurata de Asociatia Culturala „Cetatea Romantei” Targoviste.

Evenimentul se va desfasura la Cinematograful „Independenta” din Targoviste.

Concertele vor incepe in fiecare seara la ora 18.00 si vor fi transmise integral in direct de TVR 3 si TVR Craiova. Seara de Gala va fi transmisa in direct si de Radio Romania Antena Satelor.

 

NOUTATILE EDITIEI A 55-A SI EVENIMENTELE ASOCIATE FESTIVALULUI

Programul  National  de  Concerte  „Romanta,  regina  inimilor”,  eveniment  asociat  Festivalului National „Crizantema de aur”, editia 2022, va fi realizat printr-o suita de concerte extraordinare. Concertele sunt programate  sa  se  desfasoare  in  zone  istorice  din  Romania,  in  perioada  22  octombrie  -  20  decembrie  2022. Programul este destinat celebrarii rolului unionist al Romantei, a contributiei ei remarcabile la promovarea poeziei romanesti si a limbii romane literare, a valorilor spirituale, nationale si culturale care au slujit realizarii Marii Uniri, eveniment desavarsit istoric in urma cu un secol. Concertele vor fi organizate in colaborare cu institutii muzicale, centre judetene de cultura, precum si alte institutii si organizatii din Romania, din Republica Moldova si din Diaspora, continuand, astfel, seria programelor nationale de concerte desfasurate in anii anteriori;
Conferinta Internationala „Tineretul si Muzeele” – editia a XIV-a, organizata de Federatia Europeana a Asociatiilor si Cluburilor pentru UNESCO, in colaborare cu Complexul National Muzeal „Curtea Domneasca” din Targoviste si Asociatia Culturala „Cetatea Romantei” Targoviste. Evenimentul se va desfasura, in premiera, la Muzeul „Casa Romantei” din Targoviste – unic in Romania;
Omagiu corifeilor romantei – eveniment realizat cu sprijinul Fundatiei „Henry Malineanu” cu scopul celebrarii creatiei compozitorului de romante Henry Malineanu, precum si pentru omagierea marilor creatori romani de romante.