Noutati

Expozitie de pictura Tandem Cromatic IV

Primaria Municipiului Targoviste si Teatrul Municipal Tony Bulandra Targoviste organizeaza evenimentul Galeria de Arta Targoviste – TANDEM CROMATIC IV – TARGOVISTE, expozitie ce va putea fi vazuta incepand de vineri, 05 august 2022, pana vineri, 30 septembrie 2022.

Va invitam sa luati parte la Vernisajul Expozitiei, eveniment care va avea loc in prezenta celor doi artisti plastici Diana Matias Popovici si Rafael Francisc Matias, in foaierul Cinematografului Independenta, vineri, 05 august, incepand cu ora 16:00.

 

Argumentul expozitiei Tandem cromatic consta in faptul ca cei doi artisti si-au unit destinele de viata si de cariera, pornind pe un drum comun in care formuleaza, cu sinceritate, o arta a starilor sufletesti, a unui univers micro/macro.

La o prima privire a expozitiei, lucrarile par a exprima un discurs unic, insa analizate atent, cele doua demersuri sunt diferite in ritmuri, contraste, gestualitate, prin care cei doi creatori isi devoaleaza cele mai intime sentimente mediate de un bogat limbaj plastic.

                                                                                                                                                                                                                               - Diana Roman, Critic de arta

 

Diana Matias Popovici a absolvit facultatea de Arte Plastice, sectia grafica, a Universitatii de Vest din Timisoara, in 2006, iar apoi un masterat cu aceeasi specializare, in 2008. A deschis sase expozitii personale in Timisoara, Deva si Bucuresti si a participat la numeroase expozitii de grup in tara si peste granite.

 

Rafael Francisc Matias a absolvit Facultatea de Arte Plastice si Decorative din cadrul Universitatii de Vest Timisoara, sectia pedagogia artei, in 2005, iar dupa aceea a urmat studiile masterale, in cadrul aceleasi universitati.  Rafael Francisc Matias a deschis pana in prezent douasprezece expozitii personale, toate in zona Banatului, la Timisoara, Resita, Lugoj si Deva, a expus intr un numar semnificativ de expozitii colective din Romania si de pe alte meleaguri, a participat la numeroase tabere de creatie. Bogata activitate artistica i a fost rasplatita cu cateva distinctii si premii importante, printre care se numara Premiul „Gabriel Popa” la Salonul Anual al Artelor Vizuale (Muzeul de Arta Timisoara, 2019) si Premiul „Corneliu Antim” la Bienala Internationala de Arta Contemporana „Ion Andreescu” de la Buzau, in 2020.

 


Argumentul proiectului “Tandem cromatic” consta tocmai in faptul ca noi ne-am unit destinele de viata, dar si de cariera artistica, alegand un drum comun in care incercam sa trasam, cu sinceritate, o arta a starilor sufletesti interioare, alegand libertatea compozitionala oferita de abstractionism.
Lucrarile propuse in aceasta expozitie sunt un colaj al activitatii noastre artistice din ultimii ani, ele facand parte din cateva proiecte diferite, dorind astfel sa facem cunoscuta privitorilor o parte cat mai ampla a creatiei noastre.
Va asteptam sa ne insotiti in aceasta incursiune vizuala, incercand sa va rasplatim nu doar cu simple imagini, ci si cu emotii, dorinte, energii si bucurie!

Matias Rafael

 

„Ca orice pictura de buna calitate, care se respecta, cea a artistilor timisoreni Diana si Rafael Matias respira prin culoarea inzestrata cu o mare forta de sugerare a trairilor si a starilor evocate in lucrarile lor. Refuzul transant al figurativului, esentializarea pana la linie, punct si tuse a desenului, indepartarea de ceea ce se numeste de obicei studiul dupa natura, fara ca natura, ca un concept generalizator, sa le ramana straina celor doi pictori, invita privitorul la o incursiune in straturile subtile, discrete, ale imaginii plastice, in fond, la o desoperire a straturilor arheologice ale unor reprezentari picturale. O propunere incitanta si o provocare intelectuala reala pentru publicul de arta plastica.”
Luiza Barcan, critic de arta